ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΣ

 

 του Τάσου Ανθουλιά, Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη

  

Ο τρόπος με τον οποίο το παιδί θα προσεγγίσει τη γλώσσα της Α' δημοτικού είναι πολύ σημαντικός και καθοριστικός για τις δυσκολίες που θα συναντήσει (ή όχι) αργότερα στον τομέα αυτόν. Η δουλειά στο μάθημα της γλώσσας (ανάγνωση και γραφή) που θα γίνει στη διάρκεια της Α' τάξης θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις για το παιδί σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του δημοτικού σχολείου.

Θα θεωρήσουμε δεδομένο ότι έχετε διαβάσει το βιβλίο μας Προετοιμάστε το παιδί σας για την Α' δημοτικού στην Ανάγνωση (Η πρώτη ανάγνωση) κι έτσι γνωρίζετε τις βασικές παιδαγωγικές αρχές και διδακτικές μεθόδους τις οποίες ακολουθεί αυτό το βιβλίο με τις Ασκήσεις που μπορείτε να κατεβάσετε.

Ελπίζουμε, επίσης, ότι στο διάστημα που το παιδί πήγαινε στο Νηπιαγωγείο ακολουθήσατε (τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό) τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στο παραπάνω βιβλίο και προσφέρατε στο παιδί τις κατάλληλες εμπειρίες - κυρίως δουλέψατε με τις κάρτες (με λέξεις και προτάσεις). Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει (τουλάχιστον για πέντε-έξι εβδομάδες) να ασχοληθείτε συστηματικά με το "Παιχνίδι με τις κάρτες". Αφιερώστε 10 λεπτά την ημέρα γι' αυτή τη δραστηριότητα.

Η σύγχρονη γραφή δεν είναι αυτή που διδάσκεται στο σχολείο, δεν είναι δηλαδή η γραφή με το μολύβι, αλλά η γραφή με το πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όταν το παιδί σας μεγαλώσει είναι μάλλον απίθανο να χρησιμοποιεί τη γραφή με το μολύβι (ή με κάποιου είδους στιλό) σε οποιαδήποτε δραστηριότητά του.

Από την άλλη, όμως, γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη της δεξιότητας των χεριών του παιδιού βοηθάει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Η σωστή καλλιέργεια της γραφής μέσα από αυτή την οπτική (και όχι για να κάνει, χωρίς λόγο, "ωραία γράμματα" όπως ζητάει το ελληνικό σχολείο) μπορεί να βοηθήσει πολύ το παιδί.

Δείτε και αυτό το βίντεο για τη Διδασκαλία της Γραφής:

https://www.youtube.com/watch?v=84BcM5-a-Nk

Στο παρακάτω βίντεο περιγράφεται η επανάσταση που προκάλεσε στη γραφή το στυλό διαρκείας BIC:

https://www.youtube.com/watch?v=raKm8TUpbHE

Έχετε τη δυνατότητα να κατεβάσετε όλα τα βίντεο αυτής της σελίδας με τη βοήθεια του torrent που μπορείτε να πάρετε πατώντας ΕΔΩ

Επιστροφή

στην Αρχική σελίδα