ΕΛΛΑΔΑ: Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ

 

Δημιουργός: Τάσος Ανθουλιάς

 

Στις αρχές του 1994 σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα CD-ROM για την Ελλάδα (το παρόν, την ιστορία της, τον πολιτισμό της) που να απευθύνεται πρώτα απ όλα στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε όσους άλλους θα ενδιαφέρονταν να έχουν μια συνολική εικόνα της χώρας μας και του λαού της. Με συμπυκνωμένες όλες τις βασικές πληροφορίες για κάθε μέρος για το οποίο υπάρχει κάποιο ιστορικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό ή λαογραφικό στοιχείο. Με πολύ λίγα απλά λόγια, αλλά με όλα τα ουσιαστικά πράγματα, από τα οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει κανείς για να ψάξει σε όσο πλάτος και βάθος θα ήθελε, έχοντας τη συνολική εικόνα. Και με εικονογράφηση από φωτογραφίες που να αναδεικνύουν και να συμπληρώνουν τα μικρά κείμενα.

Δεν με ενδιέφερε να περιοριστώ στα μεγάλα και γνωστά σε όλο τον κόσμο αρχαιολογικά και τουριστικά μέρη, αλλά να επεκταθώ σε οτιδήποτε έχει αποτελέσει στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού. Από την Πολιόχνη (την ελληνική Τροία της Λήμνου) μέχρι την αίθουσα συνελεύσεων των συνεταιριστών στα Αμπελάκια. Από τη Μονή Φιλοσόφου (το κρυφό σχολειό) και τους μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας μέχρι τη σπηλιά του Πολύφημου στη Μαρώνεια της Θράκης. Από τα καράβια της Καστοριάς μέχρι την Παναγιά τη θαλασσοκρατούσα του Γαλαξιδιού. Κι από τους πρώτους νεολιθικούς οικισμούς στο Σέσκλο και το Δίμηνι ως το υπαίθριο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας στους Φιλίππους.

Συγκέντρωσα, λοιπόν, σχετικό φωτογραφικό υλικό που δεν κάλυπτε, όμως, αυτό που ήθελα. Έτσι, το καλοκαίρι του 1994 πήρα το αυτοκίνητό μου και γύρισα για δέκα μέρες όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αφού είχα εκ των προτέρων σχεδιάσει με ακρίβεια όλη τη διαδρομή και τα πράγματα που ήθελα να φωτογραφίσω (και πού θα φάω, πού θα σταματήσω να κοιμηθώ μέσα στο αυτοκίνητο κλπ.).

Με βάση όλο αυτό το υλικό δημιούργησα ένα απόλυτα διαδραστικό CD-ROM με τίτλο Ελλάδα: Η χώρα και ο πολιτισμός της με 1300 οθόνες. Δυστυχώς, αυτό το CD-ROM δεν τρέχει πια σε λειτουργικά συστήματα μετά τα Windows XP και Vista.

Με βάση αυτό το υλικό δημιούργησα τώρα ένα εικονογραφημένο βιβλίο

(258 σελίδων) που μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα από τη διεύθυνση: 

https://www.helidoni.info/CultGreece.pdf

Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε σε βίντεο την παρουσίαση όλων των τμημάτων του προγράμματος στη διεύθυνση του YouTube:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLAEMNnOsiPSCQbcYaa4nBQH7JtK1tg68y

Μερικές ενδεικτικές οθόνες από το αρχικό πρόγραμμα σε σμίκρυνση:

 

 
 

 

 

Επιστροφή

στην Αρχική σελίδα