Βιογραφικό του Τάσου Ανθουλιά

Ο Τάσος Ανθουλιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 από γονείς που ήρθαν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη στη Μικρασιατική καταστροφή. Σπούδασε αρχικά Πολιτικός Μηχανικός στο ΑΠΘ και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στη Μεγ. Βρετανία στην Παιδαγωγική (στηριγμένη στο έργο του Jean Piaget) και στη Διδακτική των θετικών μαθημάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρακολουθώντας τη μεγάλη μεταρρύθμιση που γινόταν τη δεκαετία του '70 στη Μεγ. Βρετανία από το Ίδρυμα Nuffield και το Chelsea College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με επικεφαλής τον καθηγητή Geoffrey Matthews. Παρακολούθησε σεμινάρια οργάνωσης των Κέντρων Δασκάλων στο Sherbrooke Teachers' Centre. Ειδικεύτηκε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στη χρήση τους στην εκπαίδευση. (Για μια εξήγηση της επιστημονικής πορείας πατήστε ΕΔΩ)

Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ). Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ). Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών (AEDE). Παράλληλα ήταν (ο μόνος στην Ελλάδα) πιστοποιημένος από την Ελβετική Ομοσπονδία Τουρισμού για τη διεξαγωγή των σεμιναρίων και την απονομή του Ελβετικού (και Ευρωπαϊκού - από τη HOTREC) Σήματος Ποιότητας για τον Τουρισμό (Q label) σε ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, διαδικασία που σταμάτησε το 2018.

Την περίοδο 1976-77 εξέδωσε τα πρώτα του βιβλία (Μαθηματικά Α, Μαθηματικά Β και Μαθηματικά Γ δημοτικού) και το υλικό για την Πρώτη Ανάγνωση. Μετάφρασε, επίσης, τα βασικά βιβλία του Ιδρύματος Nuffield για τα Προσχολικά Μαθηματικά, την οργάνωση της διδασκαλίας των Μαθηματικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με τίτλο Κάνω και καταλαβαίνω και τη Διδακτική των Συνόλων - τη Λογική στα Μαθηματικά.

(Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από το Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ με επικεφαλής την καθηγήτρια Μίκα Χαρίτου-Φατούρου σε 4 σχολεία για τα Μαθηματικά της Α δημοτικού πατώντας ΕΔΩ).

Τα βιβλία των Μαθηματικών Α, Β και Γ δημοτικού χρησιμοποιήθηκαν ως διδακτικά βιβλία από όλα σχεδόν τα ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας και από πολλά δημόσια σχολεία. Αλλά το 1982 με τον σχετικό Νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απαγορεύτηκε η χρήση τους στα σχολεία, αφού επιτρεπόταν πια μόνο η χρήση των βιβλίων του ΟΕΔΒ (του Υπουργείου Παιδείας).

Το βιβλίο για τα Προσχολικά Μαθηματικά του Ιδρύματος Nuffield χρησιμοποιήθηκε ως διδακτικό βιβλίο από τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών μέχρι το κλείσιμο της Σχολής με την ίδρυση του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Το 1976 δημοσίευσε στην Καθημερινή της Κυριακής το πρώτο του άρθρο για τη σημασία της χρήσης της Πληροφορικής στην εκπαίδευση (πατήστε ΕΔΩ).

Το 1983 οργάνωσε το πρώτο τμήμα υπολογιστών (σε ελληνικό σχολείο) στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη της Αθήνας (διδάσκοντας μαθητές από την Δ δημοτικού ως την Γ γυμνασίου - πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τη σχετική έρευνα) και το 1985 οργάνωσε την εκπαίδευση στην πληροφορική στο Κολλέγιο Αθηνών (διδάσκοντας μαθητές της Δ λυκείου).

Από το 1987 ως το 1994 δίδαξε τη "Χρήση της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση" στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο. Το 1992 οργάνωσε το πρώτο (στην Ελλάδα) εργαστήριο Πληροφορικής για άτομα με ειδικές ανάγκες (τυφλά, κωφά, παραπληγικά κλπ.) - έπαινος από επιτροπή των Βρυξελλών που ήρθε και το είδε. (Παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο μη αντέχοντας την ίντριγκα των συναδέλφων και την άθλια λειτουργία των παιδαγωγικών τμημάτων που ουσιαστικά απαγόρευε την αναβάθμιση της εκπαίδευσης).

Από το 1998 ως το 2001 ήταν Διευθυντής Κατάρτισης ενός Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης εθνικής εμβέλειας (πατήστε ΕΔΩ). Από το 2001 ως το 2003 ήταν Διευθυντής Σπουδών Πληροφορικής στο δίκτυο AXON (πατήστε ΕΔΩ). Υπήρξε, επίσης, υπεύθυνος εκπαίδευσης της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών (πατήστε ΕΔΩ), καθώς και Διευθυντής της Εταιρείας Πιστοποιήσεων ΕΠΙΣΤ (πατήστε ΕΔΩ)

Δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο «Χελιδόνι» αρχικά (το 1976) για την έκδοση εκπαιδευτικών βιβλίων και αργότερα (το 1991) για την παραγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε CD-ROM (πατήστε ΕΔΩ). Ήταν υπεύθυνος των εκδόσεων Gutenberg για τα βιβλία της σειράς “Πληροφορική και άνθρωπος” (πατήστε ΕΔΩ). Ήταν υπεύθυνος για τα σχετικά με την Πληροφορική λήμματα στην “Παιδαγωγική και Ψυχολογική Εγκυκλοπαίδεια” των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα (πατήστε ΕΔΩ). Συνεργάστηκε με τις εκδόσεις Α.Α.Λιβάνη (Νέα Σύνορα) για τη συγγραφή βοηθητικών βιβλίων για τους γονείς (πατήστε ΕΔΩ).

Συμμετέσχε σε οχτώ διακρατικά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (πατήστε ΕΔΩ για να τα δείτε). Έκανε εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια (πατήστε ΕΔΩ) και πολλές διαλέξεις και σεμινάρια (πατήστε ΕΔΩ). Σχεδίασε και παρουσίασε (το 1989) στην ET1 την παιδική τηλεοπτική σειρά “O υπολογιστής κι εμείς” (σε 12 επεισόδια - πατήστε ΕΔΩ για να τα δείτε) και έκανε μια συζήτηση με παιδιά για τη σχέση υπολογιστή και βιβλίου (πατήστε ΕΔΩ για να τη δείτε).

Μηχανοργάνωσε το Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου (1991) και δημιούργησε τρία πακέτα επαγγελματικών εφαρμογών: για τα Δημοτολόγια (1991), τα Πρωτόκολλα των δημοσίων υπηρεσιών (1992) και τις Δανειστικές Βιβλιοθήκες (1992) (πατήστε ΕΔΩ για να δείτε.την περιγραφή τους).

Έχει γράψει 21 βιβλία και έχει μεταφράσει άλλα 10 σχετικά με την Παιδαγωγική, τη Διδακτική και την Πληροφορική (πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ένα μεγάλο μέρος τους).

Έχει δημιουργήσει 80 εικονογραφημένα βιβλία σε μορφή e-books που μπορεί να κατεβάσει κανείς ελεύθερα (πατήστε ΕΔΩ).

Έχει δημιουργήσει 380 εκπαιδευτικά προγράμματα σε βίντεο στο YouTube (πατήστε ΕΔΩ).

Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε διάφορα έντυπα.

Μπορείτε να διαβάσετε τις εκπαιδευτικές του απόψεις συνοπτικά σε μια σειρά από μικρά κείμενα στη διεύθυνση: https://www.helidoni.info/Keimena.pdf.

Για μια επιλογή  χαρακτηριστικών δημοσιευμάτων στον Τύπο  (Καθημερινή,  Βήμα,

Ελευθεροτυπία, Οικονομικός Ταχυδρόμος κλπ.) πατήστε ΕΔΩ

Τηλεκπαίδευση ή εκπαίδευση από απόσταση (15 Μαΐου 2020)

Μπορείτε να δείτε την Αυτοβιογραφία του Τάσου Ανθουλιά

σε μορφή εικονογραφημένου βιβλίου

στη διεύθυνση: https://www.helidoni.info/BioAnthoulias.pdf

                               

Σχολιασμένα φωτογραφικά άλμπουμ:

Η καταγωγή μου και οι γονείς μου

Το ξεκίνημα (μέχρι το πτυχίο του Α.Π.Θ.)

Η πρώτη δημιουργική περίοδος

Η δεύτερη δημιουργική περίοδος

Ο γιος μου Αλέξανδρος

Η γυναίκα μου Ειρήνη (Irene Faure)

 

 

Επιστροφή

στην Αρχική σελίδα