Βιογραφικό του Τάσου Ανθουλιά

Ο Τάσος Ανθουλιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε αρχικά Πολιτικός Μηχανικός και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στη Μεγ. Βρετανία στην παιδαγωγική (στηριγμένη στο έργο του Jean Piaget) και στη διδακτική των θετικών μαθημάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρακολουθώντας τη μεγάλη μεταρρύθμιση που γινόταν τη δεκαετία του '70 στη Μεγ. Βρετανία από το Ίδρυμα Nuffield και το Chelsea College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ειδικεύτηκε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στη χρήση τους στην εκπαίδευση. (Για μια εξήγηση της επιστημονικής πορείας πατήστε ΕΔΩ)

Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ) και της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΕΕΕΕ). Παράλληλα είναι (ο μόνος στην Ελλάδα) πιστοποιημένος από την Ελβετική Ομοσπονδία Τουρισμού για τη διεξαγωγή των σεμιναρίων και τον έλεγχο της διαδικασίας απονομής του ελβετικού Σήματος Ποιότητας για τον Τουρισμό (Q label) σε ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Την περίοδο 1976-77 εξέδωσε τα πρώτα του βιβλία (Μαθηματικά Α, Β και Γ δημοτικού) και το υλικό για την Πρώτη Ανάγνωση. Μετάφρασε, επίσης, τα βασικά βιβλία για τα Προσχολικά Μαθηματικά και την οργάνωση της διδασκαλίας των Μαθηματικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Ιδρύματος Nuffiled. (Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από το Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ με επικεφαλής τη Μίκα Χαρίτου-Φατούρου σε 4 σχολεία για τα Μαθηματικά της Α δημοτικού πατώντας ΕΔΩ).

Τα βιβλία των Μαθηματικών Α, Β και Γ δημοτικού χρησιμοποιήθηκαν ως διδακτικά βιβλία από όλα σχεδόν τα ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας (εκτός από το Κολλέγιο Αθηνών) και από πολλά δημόσια σχολεία. Αλλά το 1982 με τον σχετικό Νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απαγορεύτηκε η χρήση τους στα σχολεία, αφού επιτρεπόταν πια μόνο η χρήση των βιβλίων του ΟΕΔΒ (του Υπουργείου Παιδείας).

Το βιβλίο για τα Προσχολικά Μαθηματικά χρησιμοποιήθηκε ως διδακτικό βιβλίο από τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών μέχρι το κλείσιμο της Σχολής με την ίδρυση του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Το 1976 δημοσίευσε στην Καθημερινή της Κυριακής το πρώτο του άρθρο για τη σημασία της χρήσης της Πληροφορικής στην εκπαίδευση (πατήστε ΕΔΩ).

Το 1983 οργάνωσε το πρώτο τμήμα υπολογιστών (σε ελληνικό σχολείο) στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη της Αθήνας (διδάσκοντας μαθητές από την Δ δημοτικού ως την Γ γυμνασίου - πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τη σχετική έρευνα) και το 1985 οργάνωσε την εκπαίδευση στην πληροφορική στο Κολλέγιο Αθηνών (διδάσκοντας μαθητές της Δ λυκείου, μεταξύ των οποίων ήταν, από σύμπτωση βέβαια, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης).

Από το 1987 ως το 1994 δίδαξε τη ρήση της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση" στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο. Το 1990 οργάνωσε το πρώτο εργαστήριο Πληροφορικής (στην Ελλάδα) για άτομα με ειδικές ανάγκες. (Παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο μη αντέχοντας την ίντριγκα των συναδέλφων - πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε αναλυτικά τους λόγους παραίτησης).

Από το 1998 ως το 2001 ήταν Διευθυντής Κατάρτισης ενός Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης εθνικής εμβέλειας (πατήστε ΕΔΩ). Από το 2001 ως το 2003 ήταν Διευθυντής Σπουδών Πληροφορικής στο δίκτυο AXON (πατήστε ΕΔΩ). Υπήρξε, επίσης, υπεύθυνος εκπαίδευσης της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών (πατήστε ΕΔΩ), καθώς και Διευθυντής της Εταιρείας Πιστοποιήσεων ΕΠΙΣΤ (πατήστε ΕΔΩ)

Δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο Χελιδόνι αρχικά (το 1976) για την έκδοση εκπαιδευτικών βιβλίων και αργότερα (το 1991) για την παραγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε CD-ROM (πατήστε ΕΔΩ για να τα δείτε). Ήταν υπεύθυνος των εκδόσεων Gutenberg για τα βιβλία της σειράς Πληροφορική και άνθρωπος (πατήστε ΕΔΩ). Ήταν υπεύθυνος για τα σχετικά με την Πληροφορική λήμματα στην Παιδαγωγική και Ψυχολογική Εγκυκλοπαίδεια των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα (πατήστε ΕΔΩ). Συνεργάστηκε με τις εκδόσεις Α.Α.Λιβάνη (Νέα Σύνορα) για τη συγγραφή βοηθητικών βιβλίων για τους γονείς (πατήστε ΕΔΩ).

Συμμετέσχε σε οχτώ διακρατικά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (πατήστε ΕΔΩ για να τα δείτε). Έκανε εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια (πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα συνέδρια και τους τίτλους των εισηγήσεων). Σχεδίασε και παρουσίασε (το 1989) στην ET1 την παιδική τηλεοπτική σειρά O υπολογιστής κι εμείς (σε 12 επεισόδια - πατήστε ΕΔΩ για να τα δείτε) και έκανε μια συζήτηση με παιδιά για τη σχέση υπολογιστή και βιβλίου (πατήστε ΕΔΩ για να τη δείτε).

Μηχανοργάνωσε το Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου (1991) και δημιούργησε τρία πακέτα επαγγελματικών εφαρμογών: για τα Δημοτολόγια (1991), τα Πρωτόκολλα των δημόσιων υπηρεσιών (1992) και τις Δανειστικές Βιβλιοθήκες (1992) (πατήστε ΕΔΩ για να δείτε.την περιγραφή τους).

Έχει γράψει 21 βιβλία και έχει μεταφράσει άλλα 10 σχετικά με την Παιδαγωγική, τη Διδακτική και την Πληροφορική (πατήστε ΕΔΩ για να τα δείτε). Έχει κατασκευάσει 15 πακέτα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για υπολογιστές (πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ένα μέρος τους). Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε διάφορα έντυπα.

Από το 2017 είναι ενταγμένος στο Μητρώο Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και συμμετέχει στην Ομάδα εργασίας για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (όταν αυτή θα είναι πολιτικά εφικτή).

Για μια επιλογή χαρακτηριστικών δημοσιευμάτων στον Τύπο (Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Ταχυδρόμος, Βήμα κλπ.) πατήστε ΕΔΩ

Σχολιασμένα φωτογραφικά άλμπουμ:

Η καταγωγή μου και οι γονείς μου

Το ξεκίνημα (μέχρι το πτυχίο του Α.Π.Θ.)

Η πρώτη δημιουργική περίοδος

Η δεύτερη δημιουργική περίοδος

Ο γιος μου Αλέξανδρος

Η γυναίκα μου Ειρήνη (Irene Faure)

Πατήστε ΕΔΩ για το τυπικό Βιογραφικό Σημείωμα.

Μπορείτε, επίσης, να δείτε ένα "ζωντανό" αναλυτικό βιογραφικό σε βίντεο στη διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=jA29BvqvA2E

Και ένα πολιτικό βιογραφικό σε βίντεο στη διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=rHj7NMCqK8k

Επιστροφή

στην Αρχική σελίδα